EVENTS

Live in the Hood – Still Alive in the Hood – Part 1 & 2 // Antifa Ανοιχτά Μικρόφωνα // Χαλάνδρι – Χολαργός // Δεκέμβρης – Γενάρης 2021

Νύχτωσε. Η καβάτζα μας ήταν θεοσκότεινη κι από κάτω πιάτο η φωτισμένη μητρόπολη. Οι μπάτσοι έφερναν βόλτες ψάχνοντας να μάθουν τι συμβαίνει στα σκοτάδια. Καθώς στήναμε στα γρήγορα, οι δικοί μας κι οι δικές κατέφθαναν με τρόπο γνώριμο, κάνοντας το λιγοστό μας άγχος να εξαφανίζεται με γρήγορους ρυθμούς. Πώς να αγχωθούμε, άλλωστε, όταν γινόμαστε ένα; Και είμαστε ένα, πράγματι! Ίδιο ντύσιμο, ίδια λόγια, ίδια βλέμματα, ίδια ζόρια. Όσο περισσότερο μας μοιράζουν απλόχερα πακέτα, τόσο περισσότερο το νιώθουμε. Και τόσο περισσότερο το νιώθαμε, όσο η ώρα περνούσε και το μικρόφωνο άλλαζε χέρια. Όποια κουβέντα κι αν έφτανε στ’ αυτιά σου, όλο και κάποιος ψιθύριζε για το πόσο τα χρειαζόμαστε τέτοια σκηνικά. Δίκιο είχαν, τα έχουμε απόλυτη ανάγκη. Όχι μονάχα επειδή μας έχει λείψει η μουσική και το κοπάνημα. Αλλά γιατί μ’ αυτόν -και με χίλιους άλλους τρόπους- ανακαλύπτουμε σιγά-σιγά αυτό που πραγματικά μας λείπει: την εμπιστοσύνη, την συνεννόηση, την κοινότητα. Και τελικά, όσο μας στριμώχνουν στη γωνία, τόσο περισσότερο ένα γινόμαστε. Γι’ αυτό κι οι μπάτσοι ανησυχούσαν κι έφερναν βόλτες. Με μια έννοια ίσως και να έμαθαν τι συνέβαινε στα σκοτάδια: μερικές δεκάδες παιδιά της γειτονιάς έκαναν τα δικά τους. Με μια άλλη έννοια, ιδέα δεν έχουν τι μπορεί να προκύψει όταν ερχόμαστε κοντά.

Είχαν μαζευτεί κάτι σύννεφα κι έριχνε ψιχάλες. Οι καθωσπρέπει περαστικοί μας κοίταζαν περίεργα πίσω απ’ τις μάσκες. Οι φάροι αχνοφαίνονταν στο βάθος. Κι εμείς δεν δίναμε μία. Κουμπώσαμε καλώδια, ανεβάσαμε εντάσεις, ανοίξαμε μικρόφωνα. Σιγά-σιγά οι δικοί μας μαζεύτηκαν. Όχι μόνο εκείνοι κι εκείνες που γνωρίζαμε από πριν. Παρέες που άραζαν παραδίπλα και δεν έτυχε ποτέ να μιλήσουμε, πλησίασαν κι αυτές με φυσικότητα. Δεν χρειάστηκαν λόγια και γνωριμίες, πλέον έχουμε μάθει να λέμε με τα μάτια “σκατά στην καραντίνα” και να συνεννοούμαστε. Για δυο ώρες χώναμε, φωνάζαμε, ανταλλάζαμε εμπειρίες απ’ την μαυρίλα που μας έλαχε να ζήσουμε. Αλλά τα κέφια μας, για μια ακόμη φορά, δεν ήταν καθόλου μαύρα. Κι είχαμε καλό λόγο. Όλοι μας νιώθαμε ότι η γειτονιά μας είναι ζωντανή. Όχι τις δυο ώρες που άνοιξαν τα ηχεία, αλλά κάθε ώρα και στιγμή που αρνούμαστε να επιστρέψουμε σπίτι και να παρατήσουμε τις καβάτζες μας και τους δικούς μας. Αυτό ακριβώς: η γειτονιά μας είναι ζωντανή, σε πείσμα των μπάτσων, των ρουφιάνων, σε πείσμα όλων τους! Κι όσο ερχόμαστε κοντά, είτε η αφορμή είναι δυο ωρίτσες μ’ ανοιχτά μικρόφωνα, είτε οι καθημερινές μας παράνομες βόλτες, τόσο η γειτονιά μας θα βράζει και θα δίνει στους ειδικούς λόγους ν’ ανησυχούν.


Antifa 3×3 & Open Mics // ΦΟΤ Τούφα, Χαλάνδρι // 6 Ιουνίου 2020

Θέλουνε να ξεχάσουμε ότι δεν πάει ούτε μήνας που αριστεροί και δεξιοί προσπάθησαν να μας κάψουν τα μυαλά, να μας απαγορεύσουν την κυκλοφορία και να μας κόψουνε την επαφή. Θέλουνε να ξεχάσουμε ότι προσπάθησαν να μας βάλουν να χειροκροτάμε το κράτος κι όλους του τους υπαλλήλους. Θέλουνε να ξεχάσουμε ότι προσπάθησαν να μας πείσουν ότι απολυθήκαμε «για το καλό μας», ότι μας κυνήγησαν οι μπάτσοι «για το καλό μας», ότι μας απομόνωσαν «για το καλό μας». Θέλουνε να ξεχάσουμε ότι μας ονόμασαν αντικοινωνικούς, ανεύθυνους και βλάκες επειδή δεν κλειστήκαμε σπίτι μας χεσμένοι απ’ τον φόβο.

Ε, λοιπόν δεν ξεχνάμε! Θα κουβεντιάζουμε γι’ αυτα που μας συνέβησαν κι αυτά που μας συμβαίνουν και θα προσπαθούμε να κατανοήσουμε τον κόσμο γύρω μας συλλογικά κι αυτόνομα. Κι ακόμη περισότερο: θα βρισκόμαστε, θα γνωριζόμαστε, θα πληθαίνουμε και θα παίρνουμε δύναμη απ’ την κοινή μας κουλτούρα, τις κοινές μας απόψεις, τα κοινά μας ζόρια. Όσο περισσότερο μας προορίζουν για τα σκουπίδια, τόσο θα χτίζουμε την δική μας κοινότητα. Όσο περισσότερο μας σπρώχνουν στον πάτο, τόσο θα οργανωνόμαστε και θα φωνάζουμε antifa.

To ξέρουμε ότι δεν έχουμε άλλον τρόπο να την παλέψουμε!


Antifa Hip-hop Live // Συνοικισμός, Χαλάνδρι // 15 Σεπτέμβρη 2018

ΧΙΠ ΧΟΠ ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΙΕΣ ΚΑΙ ΞΥΛΟ ΣΤΟΥΣ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!

Και τι πάει να πει αυτό; Ότι η κουλτούρα του χιπχοπ έχει να περηφανεύεται για την πολυεθνικότητά της. Ότι μισεί παράφορα την αστυνομία. Ότι είναι ικανή να εκφράσει τα ζόρια, να δώσει φωνή στους από κάτω αυτής της κοινωνίας, να δημιουργήσει κοινούς κώδικες επικοινωνίας. Να ανατιμήσει την πλατεία και τη γειτονιά, γιατί από εκεί προέρχεται.


Antifa Hiphop Live // Πλ. Δημοκρατίας στο Χολαργό
22 Ιουνίου 2018

Πέρα από τους φασίστες, προϊόντα αυτής της κοινωνίας είμαστε και εμείς, οι πολυεθνικές παρέες των πλατειών, οι μαθητές που νυστάζουν την πρώτη ώρα, τα κορίτσια που ασφυκτιούν με τα πρότυπα ομορφιάς, οι μετανάστες εργάτες, οι φοιτητές σε βαρετές σχολές και οι εργάτριες σε σκατοδουλειές. Όσο αυτός ο κόσμος θα δίνει υλικούς λόγους στους φασίστες να είναι φασίστες, άλλο τόσο θα δίνει και σε εμάς να μην τους αντέχουμε. Να τρωγόμαστε και να ψαχνόμαστε, «τι θα κάνουμε με τους φασίστες;». Και όταν προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι στις γειτονιές μας θα είμαστε εκεί να τους κόψουμε την φόρα. Βλέπουμε την κοινωνία σαν πεδίο μάχης, μακριά από αίθουσες δικαστηρίων, γνωρίζοντας πως οι φασίστες, της Χρυσής Αυγής ή οποιασδήποτε άλλης γνωστής και άγνωστης οργάνωσης είναι κομμάτι ενός μεγαλύτερου σχηματισμού που μέσα χωράει και τα αφεντικά, την αστυνομία, τον στρατό, το κράτος. Και στο βαθμό που μας παίρνει δεν θα τους αφήσουμε σε καμία περίπτωση. Στις δικές μας πλατείες στους δικούς μας τοίχους, κουμάντο θα κάνουμε εμείς. Φύσει και θέσει antifa!

Διάβασε την προκήρυξη εδώ


Antifa 3×3 & Sounds // Χαλάνδρι, Συνοικισμός // 5 Μαΐου 2018


Antifa Street Football με την ΑΚΧ // Χολαργός // 6 Μαΐου 2017


Antifa Hip-hop Live // Συνοικισμός, Χαλάνδρι // 10 Μαρτίου 2016

.

.

.

support-your-local-antifa